A reggeli fontossága, avagy mióta beszélünk reggeliről

A reggeli fontossága, avagy mióta beszélünk reggeliről

Reggelizésről minden embernek más és más véleménye van, például, hogy mit együnk, mikor,  és hogy szükséges-e egyáltalán reggelizni. De hiszed vagy sem, a reggeli fontossága nem kapott túl sok figyelmet a múltban.

A reggeli fontossága a múltban

A reggeli, ahogyan a legtöbben ma értelmezzük, a történelem nagy részében nem létezett. A rómaiak általában naponta csak egyszer étkeztek, ahogyan azt a táplálkozástörténész, Caroline Yeldham állítja, aki szerint ők ezt tartották a legegészségesebb életmódnak. Rómában az emésztésre fektettek hangsúlyt, és többszöri étkezést naponta evési mohóságnak tekintették. Ezek a hitrendszerrel kapcsolatos nézetek hosszú időn keresztül jelentősen befolyásolták az emberek étkezési szokásait” – állítja a történész.

A középkorban az emberek étkezési szokásait nagy mértékben befolyásolta a szerzetesi élet. A reggeli misét megelőzően nem volt megengedett bármilyen étkezés. Csak a 17. században kezdték napjukat egy kiadós reggelivel az emberek, függetlenül a társadalmi osztálytól, ahova tartoztak.

Ian Mortimer, egy brit történész,  azt a témát kutatta, hogyan találták fel a reggelit.

 

„1558-ban Henry Willoughby végrendeletének végrehajtói kenyeret, sört és egy desszertet kaptak, amely tojásból, vajból, cukorból és mazsolából készült. Thomas Cogan megjegyezte The Haven of Health (1584) című művében, hogy a „kenyér és vaj” vidéki emberek reggelije. A vaj nagyon népszerűvé vált, amihez gyógynövényeket adtak azért, hogy értéket adjon az étkezéshez: a zsályáról példul azt hitték, hogy élénkíti az agyműködést, így ez népszerű adalékanyag volt.

 

Az a gondolat, hogy a reggeli jó hatással van az egészségre, már nemcsak a betegek és idősek életében volt jelentős. Sőt, néhány helyen elkezdték azt terjeszteni, hogy az idősebbeknek egyáltalán nincs is szükségük reggelire. 1602-ben William Vaughan orvos a következőt tanácsolta: “Napi háromszor kell étkezni addig, amíg el nem éred a 40 évet.”

Modern reggelik

Olyan ételek, mint a rántotta és a kávé vagy tea, gyakoriak voltak a gazdagok asztalain. A 1740-es évek végére a tehetősebb otthonoknak már külön “étkező szobáik” voltak és a  19. századra a már az arisztokraták körében is alapvetővé vált.

Rántotta Tojás Reggeli Cosy CaféReggeli fontossága
 További ételkínálatunkat ide kattintva tudod megtekinteni

A 1950-es évekre a reggeli szokások jelentősen megváltoztak: a kenyérpirítók, a szeletelt kenyér, az instant kávé és a már cukrozott gabonapelyhek az amerikai otthonokban  alapvető élelmiszerekké váltak. Eközben a vidéki Magyarországon a forró reggeli leves, főtt tojás, krumpli és sült kolbász volt divatos. Amikor nem volt hús, lisztből készült ételek, például galuskák kerültek az asztalra.

 

A reggelit a 60-as évektől tekintették a nap legfontosabb étkezésének azért, hogy megfelelő energiát biztosítson és így elkerüljük a későbbi túlevés miatti elhízást, az embernek „úgy kell reggeliznie, mint egy királynak, ebédelnie, mint egy hercegnek, és vacsoráznia, mint egy koldusnak,” ezt a hires mondásAdele Davishoz fűződik, aki egykor népszerű, de vitatott amerikai táplálkozástudós volt.

 

Tekintve a mai szokásokat, reggel evéssel indítani a napot nem csak tápanyagforrásként fontos, de nemzeti kulináris élményeket is nyújt. Az élelmiszerkereskedelem globalizációja és a növekvő nemzetközi utazások a kulináris hagyományok ötvözéséhez vezettek, olyan reggeli lehetőségekhez vezetve, amelyek a hagyományos kontinentális reggeliketól kezdve az egyedi választásokig terjednek, mint a reggeli burritók, dim sum vagy a tegnapról megmaradt maradékok. A kényelem szintén fontos szerepet játszott a modern reggelizési szokások formálásában. A mai pörgős életmód a könnyen magaddal hordozható és útközben fogyasztható reggeli ételekre, mint például granola szeletekre, joghurt poharakra és smoothie-k elterjedéshez vezetett, lehetővé téve, hogy kielégítsék reggeli éhséget egy elfoglalt időbeosztás mellett is.

Cosy Cafe Reggeliző és Brunch - Avokádó toast
Avokádó toast: pirított focaccia, házi avokádókrém, lilahagyma, szójabab, retek, magkeverék

Ezenfelül az táplálkozás iránti tudatosság és annak egészségre gyakorolt hatása is befolyásolja azt, ahogyan az emberek reggeliznek, ma már a reggeli fontossága egy alapvető tény. Tudományos kutatások kiemelték annak fontosságát, hogy az emberek kiegyensúlyozott étkezéssel, amely gazdag fehérjében, rostban és vitaminokban, kezdjék a napot. Ez a cukros gabonafélék és péksütemények felhagyásával járt, helyettük egészségesebb választásokat részesítenek előnyben, mint például a teljes kiőrlésű zabkása, görög joghurt gyümölcsökkel és dióval, vagy az avokádós pirítós. Ahogyan a társadalom egészségtudatosabbá vált, a reggeli fogalma is teljesen átalakult, az új felfogás szerint a reggelizés a test és az elme működését elindító csodaszer, ezzel az modern életmód szerves részévé vált.

 

Valójában a Z-generáció formálja az új trendeket?. Írtunk egy cikket erről a témáról is: Mi a trendi reggeli a Z-generáció számára jelenleg?

 

 

 

 

 

 

Leave a reply