Az angol reggeli, mely az angol kulináris kultúra ikonikus fogása, ma is népszerű reggeli maradt az emberek körében. A történelem évszázadaiból kiindulva globálisan elismert szimbólummá vált a brit konyhában.
A hagyomány eredete a 14. vagy 15. századra vezethető vissza, kezdetben az angol nemesség nagyszabású reggelijeként, társasági eseményként szolgált. A nemesség, egy előkelő osztály, amely földbirtokosokat és lelkészeket is magában foglalt, az angolszász szokásokat igyekezett fenntartani. Ezek a reggelik a birtokuk gazdagságát tükrözték, húsfélékkel, zöldségekkel és angolszász ételekkel.
A viktoriánus korszakban a hagyomány továbbfejlődött. Az ambiciózus társadalmi osztályok átvették a nemesség szokásait, hangsúlyozva a reggelit mint a gazdagság és neveltetés bemutatásának módját. A viktoriánus reggeli, kifinomult és elegáns, exotikus és hagyományos összetevőket egyesített, elősegítve a nap kultúrált kezdetének elképzelését.
Az edwardi korszak további módosítást és népszerűsítést hozott. A ma ismert teljes angol reggeli ebben az időszakban alakult ki, baconnel, tojással, kolbásszal, véres hurkával, sült babbal, grillezett paradicsommal, pirított kenyérrel és pirítóssal. A reggeli fontos energiaforrássá vált a mozgékony munkaerő számára.
Az ötvenes években a hagyomány a munkásosztályhoz is eljutott, és körülbelül a brit népesség fele fogyasztotta ugyanazt a reggelit. Az ipari területeken található egyszerű kávézók a munkásosztálynak szolgáltak ki, megtestesítve az angol reggeli élményét.
Mostanra a teljes angol reggeli baconnel, tojással, kolbásszal, sült babbal, burgonyapogácsával, sült paradicsommal, sült gombával és véres hurkával rendelkezik. Az országos változatok, mint a skót és az ír reggeli, helyi összetevőket vezetnek be, gazdagítva az étel sokszínűségét.
Nem csak reggeli
Hagyományosan az étkezés nem korlátozódik a reggelre; egész nap élvezhető. Az étkezés hagyományosan a napilappal együtt való élvezet része, tükrözve a brit szokásokat, hogy naprakészek legyünk az aktuális eseményekkel.
Bár a teljes angol reggeli megőrzi lényegét, látható a tradicionális angolszász ételek felújítása is, amelyek a high-end helyeken emelik a élményt. Az étel alapvető összetevői standardizálódtak, de különböző viták folynak a regionális különbségekről és az összetevők kiválasztásáról.