Miért fontos a Reggeli?- Avagy érvek a Brunch mellett

Miért fontos a Reggeli?- Avagy érvek a Brunch mellett

A modern korban a Brunch egy változatos és meghatározó étkezéssé fejlődött, tükrözve azt a globalizált világot, amelyben élünk. A reggeli, amelyet gyakran a  legfontosabb étkezésének is emlegetnek, jelentős változásokon ment keresztül történelmi eredetétől kezdve.

Egészség és Reggeli:

Sok olyan tanulmány, amelyek a reggeli előnyeit hirdetik, gyakran csak megfigyelésen alapulnak, és nem tudják bizonyítani a közvetlen ok-okozati összefüggéseket.

Például, egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik minden nap reggeliznek, csökkentik esélyüket a szívbetegség, cukorbetegség, elhízás, stroke vagy magas vérnyomás kialakulására. Persze ez az eredmény nem tulajdonítható kizárólag a reggeli előnyeinek.

Egy Észak-Amerikában végzett 30 000 fős tanulmány kimutatta, hogy a reggeli kihagyása esszenciális tápanyagok hiányához vezet, beleértve a folsavat, vasat, A, C, D-vitaminokat és bizonyos B-vitamin típusokat.

granola reggeli
Kattintson ide a reggeli étlapunkért!

Egy 2017-ben közzétett tanulmány 18-18 olyan embert vizsgált, amelyek egyik felénél 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. Megállapították, hogy a reggeli elmaradása mindkét csoportban zavarta a cirkadián ritmust, magasabb vércukorszint-emelkedést okozott. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a reggeli elfogyasztása elengedhetetlen a megfelelő belső órák fenntartásához.

Ez szintén arra utal, hogy van kapcsolat a reggeli kihagyása és a súlygyarapodás között.

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy a reggeli elfogyasztása hogyan befolyásolja a fogyást 309 túlsúlyos vagy elhízott felnőtt között, akik négy hónapon keresztül szerettek volna fogyni. A kutatók megállapították, hogy a reggeli kihagyása nem volt szignifikáns hatással a súlyvesztésre a reggelivel való étkezéshez képest. Mindazonáltal néhány szakértő figyelmeztet, hogy a reggeli elfogyasztása nem feltétlenül jó súlycsökkentési stratégia, attól függően, hogy mit választunk reggelire, mivel ez súlygyarapodást okozhat. Kimutatták, hogy ha kihagyjuk a reggelit, naponta akár 252 kalóriával kevesebbet ehetünk.

Azonban ne hagyjuk figyelmen kívül azt az elképzelést, hogy egy kiadós reggeli segíthet a fogyásban. Egy túlsúlyos női önkénteseket vizsgáló tanulmány azt mutatta ki, hogy azok, akik nagy reggelit ettek, több súlyt és centimétert fogytak derék körül, mint azok, akik alacsony kalóriatartalmú reggelit és nagy vacsorát fogyasztottak.

Egg Benedict Brunch reggeli
További képekért kattints ide!

Kihagynád a reggelit? De miért tennéd?

“A reggeli elhagyása növelheti az éhséget a nap folyamán, ami az embereket túlevésre ösztönözheti”

-állítja Brady Holmer, a Táplálkozási és Étrend-kiegészítő Tanulmányok adatbázisának kutatója. A tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik reggel egy kiadós reggelivel indítják a napot, nem pedig egy nagy vacsorával zárják, hajlamosabbak a súlyvesztésre, az éhség csökkenésére és a vércukorszint stabilizálására. Bár ellentmondásos bizonyítékok is vannak, néhány tanulmány azt sugallja, hogy több kalóriát elfogyasztani reggelente előnyös lehet az anyagcserét tekintve.

Egy kiadós reggelivel indítják a napot, nem pedig egy nagy vacsorával zárják, hajlamosabbak a súlyvesztésre, az éhség csökkenésére és a vércukorszint stabilizálására. Bár ellentmondásos bizonyítékok is vannak, néhány tanulmány azt sugallja, hogy több kalóriát elfogyasztani reggelente előnyös lehet az anyagcserét tekintve.

Leave a reply