A Reggeli és az Ebéd gyermeke: avagy a Brunch fogalma

A Reggeli és az Ebéd gyermeke: avagy a Brunch fogalma

A “Brunch” szó a “Breakfast” (reggeli) és “Lunch” (ebéd) szavak kombinációjából származik, először egy 1895-ös Hunter’s Weekly cikkben jelent meg. Guy Beringer brit író “Brunch: Egy könyörgés” című könyvében egy könnyedébb, késői reggeli étkezést javasolt az erős, vasárnapi egyházi  közös étkezés alternatívájaként. Ma már a magyar megfelelője is elterjedt itthon, ami nem más, mint a “Reggebéd”.

“A Brunch vendégszerető étkezés; a reggeli nem csak…

… A tojás és a bacon alkotta módszer a magány enyhítésére; vigasztalnak, de nem serkentenek. Nem indítanak el beszélgetést az emberek között .” – mondja Beringer.

A Reggebéd viszont vidám, társaságkedvelő és serkentő. Beszélgetést kényszerít ki. Jó hangulatba hoz, elégedett leszel önmagaddal és a társaiddal. Elűzi a hét gondjait és pókhálóit. ”

Röviden tömören – a Brunch története

A Bruncholás eljutott az Egyesült Államokba, Chicagóba, transzkontinentális vonatutakon, amelyeken Hollywood hírességek utaztak. Luxusételeket rendeltek, reggelit és ebédet kombinálva. A brunchot inkább a szállodák terjesztették el, nem éttermek, mivel az éttermek vasárnap szüneteltek.

A luxustól a gazdaságig

Az 1930-as éveket az időszaknak tekintik, amikor a középosztály beiktatta a brunchot vasárnapi rutinjukba. A háziasszonyok  jelentős változásokat hoztak a Brunch formátumába, olcsóvá, könnyen elkészíthetővé és ízletessé tették azokat. Az emberek nyitottak voltak a Brunchra, és a 1940-es években megkezdődtek a Brunch receptkönyvek kiadásai. A reggebéd nagyon népszerűvé vált a középosztály körében, mert gazdaságos volt. Végül kialakult egy bizonyos jelenlegi késői reggeli menü, például kávé vagy tea, esetleg gyümölcslé, különféle tojások (az országtól függően Eggs Benedict, rántotta, angol reggeli, omlett stb.), bagel, lazacfilé, sonka, sajt, gyümölcs, müzli stb. A bruncholás fogalma nagyon népszerűvé vált a barátokkal való kellemes időtöltésre.

Tofu rántotta Vegán reggeli brunch ebéd
Top Brunch ötlet: Sonkás tojásrántotta – Kattintson ide a menü megtekintéséhez!

Brunch Európában

Bár azt mondják, hogy a brunch jellegzetesen amerikai, az ételtörténészek nem adnak garanciát erre a feltételezésre. A kombinált reggeli-ebéd étkezés valószínűleg a 16. században kezdődött Bécsben, ahol az emberek a délelőtti étkezést Gabelfrühstück-nek hívták, ami azt jelenti, “villásreggeli”.

Az előregyártott ételek reggelizésének szokása szerte Európában elterjedt, természetesen a gazdagabb osztályok körében. Egy étel szótár szerint a Brunch a felső osztálybeli brit társadalomban indult, és eljutott az Egyesült Államokba.

Olaszországban is létezik egy olyan szó, amit “colanzo”-nak hívnak, ez a “colazione” (reggeli) és “pranzo” (ebéd) szavak kombinációja. Ha érdekel, hogyan mondják a “brunch”-ot más nyelveken, nézd meg cikkünket itt: A brunch felfedezése a kultúrák között: Hogyan mondjuk el “brunch”-ot más nyelveken

A hagyományos brunch menü ötletek számtalanok

Franciaországban vagy Kanadában péksüteményeket, bundás kenyeret, gofrit, édes és sós palacsintákat, fahéjas csigát, quiche-t esznek brunchra, az Egyesült Királyságban inkább a  sonka, bacon, kolbász, szendvics, tócsni és az angol reggeli van kínálaton. Délben inkább saláták, olívabogyók, hal – röviden, különféle ételek.

Ami az alkoholos italokat illeti, a standard késői reggeli egy Bloody Mary vagy Caesar koktél, pezsgő, szóda és ír kávé. Szintén elterjedt és híre ital a Mimosa.

Leave a reply